Török program Németországban - 2010.07.03-04.

Csapatunk egyik tagja, Leidinger Dániel a Budakalászi csapat három tagjával és további két lovassal a németországi Gelsenkirchenben vett részt a július első hétvégéjén megrendezett török kulturális fesztiválon, ahol egy dzsirit mérkőzésen való részvétel mellett, önálló bemutatót is tartottak.

A csapat Grózer Csaba meghívására állt össze, akit a török szervezők kértek fel - szinte az utolsó pillanatban - hogy szervezzen egy lovascsapatot
Magyarországról. Sajnos a szervezés körüli kapkodás a helyszínen sem szűnt meg. Török vendéglátóink finoman szólva nem voltak a szervezés mesterei, de végül minden tervezett eseményt sikerült megtartani.

A rendezvényre vendéglátóink a legjobbjaikat, a török nemzeti válogatott dzsirit-játékosait hozták el. A rendezvényen résztvevő lovak közül hat Magyarországról (egy Ópusztaszerről, egy Hédervárról, négy Budakalászról), négy pedig a közeli Frankfurtból érkezett.  

A szombati nap gyakorlással, ill. a lovak felkészítésével telt. Az este nem maradt el az ilyenkor szokásos nótázós mulatozás sem. A vasárnap lezajló dzsirit-mérkőzéssel a szervezők szándéka a játék ismertetése, ill. népszerűsítése volt. Éppen ezért mérkőzés maga is inkább bemutató jellegű volt. Az első félidőben a két ötfős csapat a török nemzeti válogatott tagjaiból állt fel, akik bizonyították, hogy nem csak a saját lovaikon képesek arra a lovas teljesítményre, amelyet októberben láthattunk tőlük odahaza, a törökországi Sivasban. A játék második félidejében a magyar küldöttséggel kiegészülve vegyes csapatok alakultak, és bár a mieink a dzsirit terén még nem rendelkeztek túl sok tapasztalattal, lovas tudásuknak és küzdőszellemüknek köszönhetően derekasan helytálltak. A mérkőzést követően a magyar küldöttség öt tagja önálló bemutatót tartott, amelynek keretében bemutatásra került az íj és a karikás ostor használata lóhátról, továbbá a trükk-lovaglás néhány eleme és egy köböre-mérkőzés.

Lovaink - akárcsak lovasaink - derekasan helytálltak. A négy helyi - feltehetőleg western - lónál sokkal kiegyensúlyozottabbnak és kezelhetőbbnek bizonyultak.

A küldöttség tagjai voltak Varga Noémi (Grózer művek), továbbá a hat lovas Cseppentő Zsombor (Ópusztaszer), Szabó Csaba (Hédervár), Lelkes Tamás (Budakalász), Istók Csanád (Budakalász), Stefanek Attila (Budakalász), Leidinger Dániel (Pusztai Róka NHE)