Behajtás Erdélybe Szent Mihály nap alkalmából - 2012. 09.29-30.




Szeptember utolsó hétvégéjén Székelyudvarhelyen – az immár negyedik alkalommal megrendezett Szent Mihály Napi Állat és Kirakodó Vásáron – a Kalotaszegi Turul lovascsapattal tartottunk közös haditorna bemutatót. Csapatunk két évvel ezelőtt részt vett már az eseményen , akkor teljes létszámban, ezúttal két lovassal és három segéddel. A hatályos állategészségügyi előírások miatt ezúttal nem vittünk saját lovakat, hanem a kalotaszegi csapat vezetőjétől, Dr. Demartin Lajostól kaptunk lovat (Románia és Erdély területéről fertőző kevésvérűség miatt csak karantén mellett lehet lovat visszaszállítani).

A sikeres bemutató érdekében két áldozatkész csapattagunk már a hét közepén kiutazott Sztánára, Demartin Lajos barátunkhoz, hogy segítsen a lovak felkészítésében. Ők szerdán a kiérkezést követően a két kapott lóval egy rövid túrát is tettek a gyönyörű kalotaszegi dombok közötti karcagi domborulatok között. Csütörtökön a bánnfyhunyadi iskola diákjainak látogatását követően – a hétvégi bemutatóra való felkészülésként – helyszínen tartózkodó csapattagjaink három helyi lovassal közös gyakorlatot tartottak.

A helyszínen tartózkodó csapat pénteken reggel korán a lovakkal Sztánáról Körösfőre vonult, ahol a lószállító kamionra való felpakolást követően megindultunk Székelyföld felé (időközben csapatunk másik három tagja is megérkezett Körösfőre). Koradélután érkeztünk meg Székelyudvarhelyre.

Péntek délután öt lovassal részt vettünk a rendezvényt beharangozó felvonuláson, estére megérkezett valamennyi résztvevő lovas, s TERMÉSZETESEN nem maradhatott el az ilyenkor szokásos pálinka sem. Szombaton reggel egy közös gyakorlás segítette a lovasok, illetve a lovak közötti további összecsiszolódást.

Mind a szombati, mind pedig a vasárnapi bemutatóról elmondható, hogy a körülményekhez képest igen jól sikerült, hiszen a két csapat ebben az összeállításban még soha nem szerepelt együtt. A bemutatóban összesen 8 lovas és 4 segéd vett részt, s valamennyien tudásuk legjavát adták. A csapat összességében egységet és erőt mutatott, amivel sikerült a helyi közönség dicséretét is elnyernünk.

Fényképek itt!!!

A résztvevő lovasok: Dr Demartin Lajos, Wágner Rihárd, Szarka Krisztián, Kováts Antal, Kelemen Ádám, Bíró József (Kalotaszegi Turul);  Bene Sándor és Leidinger Dániel (Pusztai Róka)
Segédek: ifj. Demartin Lajos (Kalotaszegi Turul); Lajtos Katica, Takács Dorina Édua és Kovács Bence (Pusztai Róka)

A vasárnap koradélutáni bemutatót követően csapatunk hazaindult, s bizony ismét meggyőződhettünk róla, milyen hatalmas országunk is van (vagyis lehetne, ha úgy tekintenénk rá), hiszen öreg este volt már, amikor megérkeztünk Karcagra.

Köszönjük a Kalotaszegi csapatnak, különösen Demartin Lajosnak, hogy lovaik, illetve lovasaik részvételével lehetővé tették a bemutató létrejöttét, illetve hogy lovasaink számára lovat biztosítottak!
Egy helyi tudósítás a bemutatóról (az első 1 perc 20 mp):