Bemutatók az OMÉK-on - szeptember 23-27.


Csapatunk meghívást kapott az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás lovas szakmai-szórakoztató műsorába. A 2 órás műsort a Magyar Lótenyésztők Országos Egyesülete állította össze, s minden nap déltől kínálták a közönségnek, a BNV területe mellett található Kincsem park pályáján. Végülis az eső miatt pénteken elmaradt a műsor, s szombaton a tenyészállatokat bemutató „B” pavilon kialakított bemutatóterére került át a műsor.

Számunkra külön érdekes volt így, mert a szabadtéri pályán 6-8 lóval, a fedett pályán 4 lóval csináltuk a bemutatót, egészen más körülmények között, de ettől eltekintve is kicsit minden nap mást kapott az egyébként nyilván változó közönség. (Már Herakleitosz is megmondta, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba a bemuta-tóba…) Kifejezetten rövid, tíz perces programot kértek, de az első nap sikere után megkaptuk a 15 percet. A többi számhoz képest azért a mi programunk gazdagabb. Egy fellépő általában egy szeletét mutatja meg a lovas kultúrának; ilyen a fajtalovak, vagy a huszárok alaki lovaglásai (karusszel), a hintók, fogatok, csikósok, kaszkadőrök programja, míg a mi bemutatónkban 12 műsorszám kap helyet, az alakitól a különböző fegyvereken át a nomád játékokig.  

Szabadidőnkben bemutattuk a pányvázás hagyományát is. Meglepően tapasztaltuk, hogy volt olyan lovas, akit zavart ez, pedig a lovakat nem. Örülünk, hogy annyival is hozzájárulhattunk a Közönség emeléséhez, hogy láthatták, hogy a lovak milyen jól tűrik, hogy a zárt fűrészporos magánzárkájuk helyett a gyepen legelészhettek.  Nem annyira új, de nagyszerű fejlesztés a pányvakötél, hiszen úgy legelhet és mozoghat a ló, hogy közben kikerülhető, hiszen a kötél véges - és egyáltalán nem olyan hosszú, hogy a hazai lovas társadalom fehérnadrágos többsége ne tudná kiterjeszteni a szakmaiságát odáig. Szánalmas a rövidre kötött lovak látványa, s veszélyes is, hiszen beleakadni bele tud, de nincs esélye kilépni belőle. A hosszabb kötél kezelésére hamar megtanítható a ló - ezek szerint hamarabb, mint az emberek...

Megemlítendő, hogy nem csak a lovakat állítottuk ki a gyepre, hanem a karcagi jurtát is, amiben Katica fényképeit láthatta a közönség. A város nyomtatott ki a kazak- illetve a Kecskeri-pusztán készült képeiből, s mellette Tóth Albert kunhalmokról készült sorozatát Győrffy Sándorék mobil kunbabái vigyázták.

Az öt napos expedíciónk a Nagyvárosban a szokásosnál komolyabb szervezést és részvételt kívánt, nem is az idő, inkább az időjárás és a budapesti körülmények miatt, de sikerrel megoldotta a csapat az elmerülő helyszín által felmerülő feladatokat. Tartalékaink bevetése nélkül, 8 lóval, összesen 14-en fordultunk meg a rendezvényen; 8 ember volt lovas, s 8-an segédkeztek (ketten szerepeltek lovon és gyalog is).