Bemutató a Jász világtalálkozón – 2015.07.18.



Idén Jászalsószentgyörgyön rendezték a Jászok világtalálkozóját, amire újfent meghívót kaptunk, hogy bemutatónkkal gazdagítsuk a lovas programokat. Nagyszerű helyszín volt a Zagyva ártere, ahol a hatalmas fák védelmet ígértek a tomboló hőség elől. A mi pusztai bemutatónk viszont nagy tisztást igényel, úgyhogy igencsak igénybe vette a csapatot a kitűzött délutáni időpont, és az 1 órás csúszás, az egyébként nagyszerűen szervezett rendezvényen. A focipályán kaptunk helyet, ami a legjobb terep a bemutató számára: sima talaj, gondozott gyep, meglévő kordonnal határolt téglalap alakú tér.

6 lóval szerepeltünk, Kara és Remény Attila futóján jött a Dunai hadtestből, a Tiszaiakat ugyancsak Attila szállította (de a Nagyobbik): Karcagról Szilaj és Csillag (Gülszári betegszabadságon), Nagykörűből Sólyom és az újonc Bátor Sárkány, akikkel a Balogh-fiúk kilovagoltak a Surjáni benzinkútig.

Hazafelé ugyancsak nem értük el a 7-kor bezáró kompot, úgyhogy meg tudtuk ismételni a Tisza-átúszást, s a múlt heti tanulságokhoz csak néhány finomabb társult. Kiderült, hogy kötőfékkel sem tudtam a lovat irányítani a vízben, viszont az átúszásnál ez felesleges. Talán nem jókedvükből, de erőltetés és megerőltetés nélkül, a sodrásra rátartva úsztak át a lovak, mert az ismert helyüket célozták meg, és a merőlegeshez képest is feljebb, a kikötött komp sodrás felőli oldalán érkeztek meg. Persze jócskán világos volt még, és eleve nem a köves szakaszon, hanem a természetes fövenyen indultam neki.